10 vrouwen overwinnen hoogtevrees én borstkanker

10 vrouwen overwinnen hoogtevrees én borstkanker

Dinsdag 28 november 2017 — Tijdens en na een borstkankerbehandeling overwinnen lotgenoten figuurlijk bergen. Geen mooier symbool dus dan ook letterlijk een rots beklimmen. 10 vrouwen met of na borstkanker bereiden zich voor op een beklimming tijdens het Positive Altitude-project van borstkankercampagne Think-Pink en GO2SPORT, dat sporttrajecten begeleidt na oncorevalidatie.

Het doel: een echte rotsbeklimming in het Zuid-Franse Orpierre in september 2018. Om die uitdaging tot een goed einde te brengen start in januari een uitgebreid voorbereidingstraject van de klimzaal via het Belgisch klimmassief tot de Hautes-Alpes.

Gezocht: 10 lotgenoten zonder hoogtevrees

Wie kan deelnemen aan het project? “Alle kandidaten hebben of hadden borstkanker en zijn sportief”, legt trainer Rudi Frankinouille van GO2SPORT uit. “Ze hebben geen hoogtevrees en zijn bereid om elke donderdagavond vanaf 18.30 u. te oefenen in klimzaal Klimax in Puurs. Daarom zijn we in de eerste plaats op zoek naar deelnemers uit de regio. Vanaf maart komt daar ook trainen op de Belgische klimmassieven in en om Namen en Luik bij, om dan van 16 tot 23 september af te reizen naar Orpierre en er een 90 m-hoge rotswand te beklimmen.”

Alle deelnemers kunnen gebruik maken van klimmateriaal en een basispakket kledij. Daar staat alleen een maandelijkse bijdrage van € 10 tegenover. “Zo willen we het project toegankelijk houden voor elke lotgenoot”, onderstreept Heidi Vansevenant, voorzitter van Think-Pink. Na de bergbeklimming in september kunnen de lotgenoten het materiaal tegen kostprijs kopen.

Professionele begeleiding met medische opvolging

Lotgenoten hebben na hun behandeling recht op twaalf weken oncorevalidatie. Daarna staan ze er alleen voor, hoewel de stap naar verantwoord zelf sporten of een sportclub vaak te groot is. Daarop willen Think-Pink en GO2SPORT een antwoord bieden met trajectbegeleiding op maat voor lotgenoten.

Samen voorzien ze in 2018 binnen verschillende projecten trajectbegeleiding voor lotgenoten, naast Positive Altitude. Sterkk stoomt lotgenoten van az groeninge klaar voor een kwarttriatlon per 3. Lotgenoten van AZ Nikolaas trainen samen met een buddy voor de Zwintriatlon in Knokke. En Think-Pink en GO2SPORT bereiden tijdens het Anita-project 20 lotgenoten voor op de Antwerp Ten Miles.

Alle info over Positive Altitude vind je op think-pink.be. Meer achtergrondinformatie over het belang van postoncorevalidatie lees je hier.