120.000 ondernemingen rekenen tol af via DKV

120.000 ondernemingen rekenen tol af via DKV

2,5 miljoen DKV tankkaarten en on board units in omloop

Donderdag 3 maart 2016 — Al 120.000 ondernemingen op gebied van transport en logistiek rekenen hun bedrijfsinkopen af via DKV Euro Service. Hierbij maken ze gebruik van de in totaal ruim 2,5 miljoen DKV tankkaarten en on board units. Dat maakt het traditierijke DKV met zijn geschiedenis van ruim 80 jaar en meer dan 30 jaar ervaring op tolgebied tot een van Europa’s grootste experts op gebied van tol afrekenen.

Van België tot Rusland, van Noorwegen tot Spanje: overal waar in Europa tol of kilometerheffingen gelden, rekent DKV Euro Service ze af voor de klant. Bij de klassieke afrekensystemen komen tal van diensten kijken, variërend van btw-restitutie tot aan DKV COCKPIT, het client portal dat online toegang biedt tot data op gebied van tol- en fuel card transacties. Momenteel kunnen al ca. 30 Europese tol- en kilometerheffingen worden afgerekend met behulp van de DKV CARD, DKV BOX en diverse boxen van derden. Ongeacht de hoeveelheid verschillende tolsystemen die de klant via DKV wil afrekenen, hij ontvangt steeds slechts één overzichtelijke factuur.

Service range afhankelijk van tolexploitant
“De vorm van de dienstverlening die bij een bepaalde kaart of tolbox hoort, hangt af van de heffing in kwestie en de tolexploitant,” weet Gertjan Breij, Managing Director DKV Euro Service Benelux. In geval van de Belgische trucktol die dit jaar van start gaat, biedt DKV bovenop een ‘best price guarantee’ ook de zogeheten Premium-registratie. Die behelst het volledige programma en komt neer op aanmelding op het systeem van de tolexploitant, bestellen van tolboxen en de volledige afrekenprocedure. Verder kunnen chauffeurs op hun Russische ritten, waar vanaf 15 november 2015 tol wordt geheven op trucks vanaf 12 ton, hun toltraject ter plekke bij de tolterminal invoeren met als betaalmiddel de DKV Card, die zonder voorafgaande registratie bij de 90 tolterminals kan worden gebruikt.

Prepay of post-pay
Bij de betaalopties wordt onderscheid gemaakt tussen pre- en post-pay. Bij tankkaarten is er in de regel sprake van post-pay. De klant krijgt de rekening dan pas na de tolrit. “Het voordeel voor de post-pay klant is de automatische verhoging van zijn liquiditeit,” zegt Gertjan Breij. Ook bieden sommige tolexploitanten extra korting bij afrekening met een tolbox, ofwel on board unit (OBU). Zo kunnen vervoerders voor hun Italiaanse ritten toetreden tot Consorzio DKV Euro Service, waarmee ze automatisch profiteren van het maximale kortingsaanbod dat geldt voor de Italiaanse snelwegen en de Fréjus- en Mont Blanctunnel. Nog meer toegevoegde liquiditeit dus. Ook zijn er grote voordelen voor gebruikers van de landuniforme DKV BOX. Die wordt geaccepteerd in Frankrijk (tolsysteem TIS PL en bewaakte parkeerplaatsen), Spanje (tolsysteem VIA-T en bewaakte parkeerplaatsen), Portugal (tolsysteem VIA Verde en Scut), België (Liefkenshoektunnel) en Duitsland (Warnowtraverse en Herrentunnel). De DKV BOX is dusdanig ontworpen dat hij ook voor andere, nog toe te voegen tolsystemen kan worden gebruikt.

Eén tolbox voor heel Europa in voorbereiding
Hoewel er nu nog geen OBU op de markt is die door heel Europa inzetbaar is, biedt DKV met zijn DKV BOX nu al een tolbox aan die landonafhankelijk kan worden gebruikt. Samen met het in het Duitse Langenfeld gevestigde AGES Maut System GmbH & Co. werkt DKV intensief aan een oplossing voor uniform Europees tolafrekenen onder de naam EETS (European Electronic Toll Service). Tot op heden zijn de technische, commerciële, contractuele en juridische randvoorwaarden echter nog niet overal hierop afgestemd.

Regional European Electronic Toll Service (REETS); het regionale alternatief
Om in de toekomst één uniforme OBU aan te kunnen bieden is tussen 2013 en 2015 een EU-gesponsord pilotproject uitgerold dat in oktober 2015 is afgerond. Doel van het REETS-project was het bieden van EETS-diensten binnen een regionaal project met als deelnemers Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Italië, Denemarken, Polen en Zwitserland. DKV heeft hier van meet af aan intensief aan bijgedragen. Intussen heeft men elkaar op gebied van de gemeenschappelijke technische oplossingen weten te vinden, en zijn er praktijkproeven uitgevoerd. Verder zijn contractuele kaders en een informatieplatform ingericht. De resultaten zijn gepresenteerd op de zogeheten REETS Final Day en vanuit veel Europese landen (lidstaten, tolexploitanten, service providers) met veel belangstelling gevolgd. “We zijn ervan overtuigd dat dit project een duidelijk signaal zal afgeven aan het hele EETS-proces,” aldus Gertjan Breij.  
 

Contacteer ons

Sandra Van Hauwaert

Square Egg BVBA