3 megatrends bepalen de toekomst van finance & procurement

3 megatrends bepalen de toekomst van finance & procurement

  1. Artificiële intelligentie en robotics kunnen de dynamiek van de AP (te betalen rekeningen/handels- en overige schulden) afdeling herdefiniëren
  2. Business netwerken die de automatisering ondersteunen liggen aan de basis van predictive analytics.
  3. Blockchain zal de accuraatheid van de data verbeteren en zou wel eens de behoefte aan audits door derden overbodig kunnen maken

De digitale revolutie heeft het ondernemerschap grondig veranderd. Ook de backoffice-functies zoals finance en procurement ontsnappen niet aan de drie grote disruptieve trends van de toekomst. Artificiële intelligentie (AI) en Robotics Process Automation (RPA), Predictive Analytics en blockchaintechnologie zijn de nieuwe buzzwords en stuk voor stuk verbeteren ze de processnelheid, -efficiëntie en accuraatheid. Het hoeft geen betoog dat net deze megatrends ook de toekomst van finance en procurement zullen bepalen.

Vandaag zijn we omgeven door AI aangestuurde technologieën. Finance is de laatste schakel in de rij van bedrijfsfuncties die beïnvloed worden door de snelle groei bij het gebruik van AI en RPA (Software robotisering). Al meer dan 30 jaar duiken oplossingen op voor het automatiseren en verwerken van de Accounts Payable, die de werkdruk binnen het bedrijf verminderen en het aantal medewerkers doen dalen. Een en ander resulteert in extra winst door optimaal gebruik te maken van kortingen, opbrengsten, cash flows, cross-functie budget-planning, forecasting en veel meer. Het Finance team van de toekomst houdt hier rekening mee bij nieuwe aanwervingen en zorgt dat nieuwe werknemers de skillsets hebben om hand-in-hand met deze nieuwe technologie te kunnen werken. Bovendien zorgen ze voor continue training om mensen in staat te stellen meer en nieuwe verantwoordelijkheden op te nemen.

AI technologie vertrouwt op correcte data. Zonder betrouwbare en voldoende data is er niets waaruit AI bedrijfsbeslissingen die moeten genomen worden kan leren en begrijpen. Daarom is het noodzakelijk om zoveel mogelijk correcte data te verzamelen en te verenigen om een volledig financieel profiel van de organisatie te schetsen. Specialisten in finance en procurement moeten dan ook kiezen voor business netwerken die hen in staat stellen om:

  1. 100% van de leveranciers aan te sluiten op het P2P ecosysteem
  2. 100% user adoption te verkrijgen dankzij e-procurement en
  3. 100% van de bestellingen en facturen te automatiseren.

Tenslotte zorgt blockchain niet enkel voor accuratere data, het kan ervoor zorgen dat audits door derden niet langer nodig zijn. Data die wordt ingegeven en tracked op Blockchain kunnen niet meer worden gewijzigd, zelfs niet door degene die het boekhoudsysteem beheren. Aangezien de integriteit van financiële data gegarandeerd is, zal er dus ook geen nood meer zijn aan audits door derden. Bovendien worden cycli verkort en de kosten gedrukt omdat alles in ‘real time’ gebeurt. Tenslotte kan de zichtbaarheid die Blockchain mogelijk maakt, gebruikt worden voor analyses die de cashflow en de zakelijke risico’s beter beheersen.

Dany De Budt, country manager van Basware vat samen: “De toekomst van finance en procurement, aangestuurd door e-commerce, zal niet alleen de manier van werken grondig veranderen, maar ook de manier van aankopen, verkopen en onderhandelen. Het is belangrijk dat men begrijpt welke implicaties dit zal hebben op verdere teamontplooïing, relaties met leveranciers en samenwerking tussen afdelingen doorheen het hele bedrijf zodat men kiest voor een platform dat met zijn tijd meegaat. Wij zijn ervan overtuigd dat Basware hier de nodige oplossingen kan aanreiken.” Tenslotte geeft hij nog volgende cruciale tips mee: “Investeer in technologieën die ontworpen zijn om verder te evolueren en vermijd scenario’s die snel verouderen en binnen de kortste tijd aan vervanging toe zijn. Focus op mensen en probeer te begrijpen wat ze nodig hebben om de technologie te kunnen bijbenen die het bedrijf baanbrekend zal veranderen.”

 

Contacteer ons
Sandra Van Hauwaert Square Egg BVBA
Sandra Van Hauwaert Square Egg BVBA
Over Square Egg Communications BVBA

What Square Egg Communications stands for? We think out of the box and take nothing for granted. Because an egg is never square. We know that, you know that... Unless…

Now let's cut the crap and get on it. No nonsense, no bullshit. Square and fair.
We believe in facts. What you see is what you get... 
We will always do more, never less... 
Trust us...Tell us your plans, let's sit together and make them happen!

Square Egg Communications BVBA
Heidegrond 42
9080 Lochristi