Antwerpen solidair in de strijd tegen borstkanker

Antwerpen solidair in de strijd tegen borstkanker

Absoluut record: 8.017 deelnemers voor de Race for the Cure Antwerpen

8.017 deelnemers voor de Race for the Cure Antwerpen: dat maakt van de negende editie een absoluut record én het grootste evenement voor het goede doel in ons land. Een sterker signaal, vlak voor de start van oktober = borstkankermaand, kon de grootste stad van Vlaanderen niet geven. Hartverwarmend, vindt organisator Think-Pink, die afgelopen donderdag 21 september nog haar 10e verjaardag vierde in de Brusselse AB.

Al sinds 1983 is de Race for the Cure een wereldwijd begrip. De eerste editie werd georganiseerd in het Amerikaanse Dallas door de Amerikaanse organisatie Susan G. Komen. Deelnemers wandelen 3 km of lopen 3 km en geven zo het signaal dat ze borstkanker geen kans willen geven. De Race for the Cure is nadrukkelijk geen wedstrijd, maar een symbool van steun in de strijd tegen de ziekte die 1 vrouw op 8 treft.

Roze kracht, omringd door witte en blauwe steun

Elke lotgenoot die getroffen is of was door borstkanker draagt een roze T-shirt. Zij zijn de VIP’s van de dag. Op sportieve wijze vieren ze het leven, staan ze stil bij hun strijd tegen de ziekte, betuigen ze steun aan lotgenoten die behandeld worden en herdenken ze zij die er niet meer zijn. Zij worden geruggesteund en omringd door hun entourage en sympathisanten in een wit T-shirt.

Nieuw zijn de blauwe T-shirts van de Team Captains. “Zij zijn de sleutel tot het grote aantal deelnemers”, onderstreept Jürgen Vanpraet van Think-Pink, die de Race for the Cure coördineert. “Vaak zijn Team Captains lotgenoten die hun omgeving mobiliseren, mensen uit de omgeving van een lotgenoot of collega’s en vrienden die samen hun solidariteit betuigen met lotgenoten.”

100.000 x Geef om Haar

Je haar verliezen door een borstkankerbehandeling is voor veel lotgenoten een erg zware dobber. Pruiken zijn duur en niet voor iedereen financieel haalbaar. Daar wil Think-Pink zich niet bij neerleggen. Al 9 jaar lang schenken ontzettend veel mensen minstens 20 cm van hun haar – of meer – aan de permanente actie Geef om Haar. Het haar gaat naar de Belgische pruikenfabrikant InFix Hair. Met die opbrengst schenkt vzw Think-Pink € 200 voor de aankoop van een pruik aan lotgenoten.

Daarvoor werkt de nationale borstkankercampagne samen met de sociale diensten van ziekenhuizen. Lotgenoten met een netto-inkomen van minder dan € 1.500 als alleenstaande of € 2.000 als gezin komen in aanmerking voor de steun. “Zo kunnen we zo veel mogelijk lotgenoten helpen, en komt de steun terecht waar die het hardst nodig is”, vertelt Think-Pinkvoorzitter Heidi Vansevenant.

Vandaag mocht Think-Pink de 100.000e staart in ontvangst nemen van Lisa (10), wiens meter borstkanker heeft. “Na die moeilijke periode wilde ik haar laten zien dat ik meeleef. Daarom wandel ik vandaag mee en schenk ik ook mijn staart”, vertelt Lisa enthousiast.

Gezonde levensstijl centraal

Op de Gedempte Zuiderdokken konden Race for the Cure-deelnemers en –bezoekers terecht op de gratis Gezondheidsmarkt voor informatie, onderzoeken, demonstraties en animaties. Daar zorgden onder andere Think-Pinkpartners Delhaize, Runner’s Lab, Anita Care en AWCA voor. Ook CM, Logo Antwerpen en de lachcoach van Vlaanderen Inge Nassen tekenden present.

Voortaan extra krachtig

Het signaal van de Race for the Cure weerklinkt vanaf volgend jaar drie keer luider. “Al jarenlang organiseert Think-Pink een Race for the Cure in Namen, Brussel en Antwerpen. Door die drie edities voortaan op één dag te plannen, komt het hele land in beweging in de strijd tegen borstkanker. Afspraak volgend jaar dus op 30 september 2018 in Namen, Brussel én Antwerpen“, besluit Jürgen Vanpraet.

Steun lotgenoten tijdens oktober = borstkankermaand en koop een roze Think-Pinklintje. Elk lintje staat voor de boodschap: laat je borsten tijdig controleren en geef borstkanker zo geen kans. Want hoe sneller borstkanker opgespoord wordt, hoe groter de genezingskansen. Een lintje kost € 1. De opbrengst van de campagne gaat naar het SMART Fonds van Think-Pink, dat wetenschappelijk onderzoek financiert. Alle info en verkooppunten op think-pink.be.

Contacteer ons
Over Square Egg Communications BVBA

What Square Egg Communications stands for? We think out of the box and take nothing for granted. Because an egg is never square. We know that, you know that... Unless…

Now let's cut the crap and get on it. No nonsense, no bullshit. Square and fair.
We believe in facts. What you see is what you get... 
We will always do more, never less... 
Trust us...Tell us your plans, let's sit together and make them happen!

Square Egg Communications BVBA
Heidegrond 42
9080 Lochristi