Basware speelt handig in op vraag van Vlaamse overheid met ‘e-invoicing op maat’ voor KMO’s

Basware speelt handig in op vraag van Vlaamse overheid met ‘e-invoicing op maat’ voor KMO’s

Dinsdag 17 november 2015 — Vanaf 2017 wil de Vlaamse overheid alleen nog maar e-facturen van haar leveranciers ontvangen. In de afgelopen jaren heeft België het gebruik van e-invoicing al gestimuleerd, maar tot nu toe vindt deze manier van factureren alleen nog bij grote bedrijven aftrek. Door het ‘verplicht’ stellen van e-invoicing wil België de KMO’s meer in elektronisch factureren betrekken. Hiermee volgt ons land het voorbeeld van landen als de Verenigde Staten, Portugal, Mexico en Finland waar e-invoicing meer regel dan uitzondering is. 

Aan het einde van 2015 zullen er in Europa 35 miljard facturen zijn verstuurd. Hiervan wordt de helft naar consumenten verzonden (B-2-C), en komt de andere helft voor rekening van ondernemingen (B-2-B) en de publieke sector (B-2-G). Volgens Eurostat bestaat 99,8% van de Europese bedrijven uit kleine en middelgrote ondernemingen: zij vertegenwoordigen tweederde van alle medewerkers in de private sector. Ook al zijn grotere organisaties de voornaamste aanjagers van e-invoicing, toch speelt de KMO een belangrijke rol als de handelspartners van grotere ondernemingen.

Dany De Budt, Country Manager Basware in België: “België betrekt diverse partijen in het proces ter bevordering van e-invoicing en zet hiermee een grote stap in de toekomst van ‘papierloos’ factureren." Niet alleen softwareleveranciers, maar ook intermediaire dienstverleners en eigenaars van facturatiepakketten zijn gevraagd om e-invoicingoplossingen te ontwikkelen die door de KMO gebruikt kunnen worden.

De Budt verklaart: “We zijn verheugd dat de Vlaamse overheid inziet dat iedereen wel vaart bij e-invoicing en daar dan ook volop op inzet. De voordelen zijn inderdaad immens: de (interne) efficiency schiet omhoog, rekeningen worden op tijd betaald, waardoor geld in beweging blijft.”

En verder: “Vooral voor de KMO is een continue cashflow van vitaal belang. Elke vorm van betalingsachterstand, hoe klein het bedrag ook, kan leiden tot financiële en zakelijke onrust. Dit kan voor iedere economie, en zeker voor de KMO’s, zware consequenties hebben. In die optiek heeft Basware eerder deze maand nog een nieuwe dienst, Basware Advance, aangekondigd. Basware Advance is een online oplossing die speciaal voor de KMO is ontwikkeld waarbij ze meer grip krijgen op hun cashflow. Met het advies van Basware Advance krijgen bedrijven de liquiditeit die ze nodig hebben voor een stabiele cashflow.”

Contacteer ons

Sandra Van Hauwaert

Square Egg BVBA