Brussel beweegt op 4 september in de strijd tegen borstkanker

Brussel beweegt op 4 september in de strijd tegen borstkanker

Vrijdag 26 augustus 2016 — Onder het motto “bewegen geeft leven” mobiliseert Think-Pink op zondag 4 september in Brussel duizenden mensen in de strijd tegen borstkanker. De nationale borstkankercampagne organiseert er de derde editie van de Race for the Cure, het grootste evenement wereldwijd in de strijd tegen borstkanker. Ook de AG Insurance Urban Memorial Van Damme strijkt die middag in Brussel neer en steunt zo haar goede doel Think-Pink.

Na Antwerpen en Namen organiseert Think-Pink de Race for the Cure (RFTC) sinds 2013 ook in Brussel. “We mikken dit jaar op meer dan 3.000 deelnemers,” vertelt Heidi Vansevenant, voorzitter van vzw Think-Pink. “Tijdens de RFTC vieren lotgenoten hun overwinning op borstkanker, tonen deelnemers hun steun voor iedereen die vecht tegen de ziekte en herdenken ze iedereen die de strijd helaas verloren heeft.”

Heidi Vansevenant: “We leggen alle lotgenoten die dag extra in de watten in onze VIP-tent en via vele fijne verrassingen. Om het samenhorigheidsgevoel te vergroten, lopen alle lotgenoten in een roze T-shirt, terwijl alle andere deelnemers een wit T-shirt dragen.”

De Race for the Cure werd voor het eerst georganiseerd in Dallas in 1983. Dertig jaar later nemen wereldwijd elk jaar anderhalf miljoen mensen deel in meer dan honderd steden.

Rijkgevuld programma

Deelnemers warmen de spieren op tijdens een opzwepende Zumba-initiatie in Ter Kamerenbos om half 11. Om 11 uur verzamelen de lopers aan de start van de 6 km. Een half uur later starten de wandelaars aan hun verkwikkende tocht van 3 km door Ter Kamerenbos. Think-Pinkambassadrice Ophélie Fontana presenteert de verschillende onderdelen.

“Think-Pink vindt bewegen ontzettend belangrijk. Het is bewezen dat regelmatig sporten het risico op borstkanker verkleint. Daarom zijn evenementen zoals de Race for the Cure van onschatbare waarde,” aldus Heidi Vansevenant.

Wellnessruimte voor lotgenoten dankzij de RFTC Brussels 2015

In 2015 bracht de Race for the Cure Brussels maar liefst 5.000 euro op. Dit bedrag schonk Think-Pink aan de borstkliniek van het Iris Zuid ziekenhuis, sinds 2014 partner van het evenement.

Deze som investeerde Iris Zuid in een tweeledig project voor lotgenoten: Parenthèse bien-être. In een aangepaste ruimte komen ze samen met een kinesitherapeut, gespecialiseerd in oncologische revalidatie, opnieuw op kracht. Daarnaast kunnen lotgenoten er na hun operatie genieten van een ontspannende oncomassage door een ervaren therapeut.

Dokter Buxant, diensthoofd Gynaecologie-Verloskunde en coördinator van de HIS-borstkliniek, benadrukt hoe belangrijk het is dat lotgenoten zich thuis voelen: “We willen hen een veilige en rustgevende omgeving aanbieden. Daarin spelen onze teamaanpak en communicatie een cruciale rol, maar ook het belang van een warme omgeving mogen we niet onderschatten. Met Parenthèse bien-être bieden we lotgenoten een veilige cocon.”

Think-Pink is het goede doel van AG Insurance Memorial Van Damme

Om zijn 40e verjaardag te vieren brengt de AG Insurance Memorial van Damme tijdens de AG Insurance Urban Memorial Van Damme atletiek op topniveau naar een aantal Belgische steden. Op zondag 4 september houdt de atletiektoer halt in Brussel.

De Anspachlaan vormt het decor voor een prachtige looppiste. Onder andere de broers Borlée verschijnen aan de start van een unieke officiële 200 m rechtdoor-competitie. In de loop van de namiddag krijgen kinderen tijdens atletiekinitiaties gouden tips van de Belgische koningin van de 200 m, Kim Gevaert.