Krachtig kaal: vijftig portretten van vrouwen zonder haar

Krachtig kaal: vijftig portretten van vrouwen zonder haar

Persuitnodiging voor donderdag 14 juni om 19.30 u in de Sint-Niklaaskerk (Gent)

BOLD: een fototentoonstelling met vrouwen die hun haar verloren in de hoofdrol. Fotograaf Carolien Sikkenk plaatste 50 vrouwen voor de camera, onder wie 10 Belgen. Haar krachtige portretten steken met de steun van de nationale borstkankercampagne Think Pink de grens over en komen van onze noorderburen naar de Sint-Niklaaskerk in Gent.

De Nederlandse fotograaf Carolien Sikkenk fotografeerde vrouwen die hun haar verloren. Driekwart van haar modellen verloor haar haar door chemotherapie. Voor de andere vrouwen was hun haarverlies te wijten aan intensieve bestraling, verbranding of alopecia.

“Er was lef voor nodig om je kaal te laten fotograferen”, vertelt Carolien. “Deze vrouwen zijn niet alleen kaal – bald – maar vooral ook stoer en krachtig: bold.”

Geef om Haar: 25 cm steun voor lotgenoten

“Je haar verliezen is voor veel vrouwen een van de pijnlijkste momenten van de behandeling”, vertelt Think Pink-voorzitter Heidi Vansevenant. “Daarom steunt Think Pink met het Geef om Haar Fonds al tien jaar lotgenoten bij de aankoop van een pruik. Mensen schenken ons een staart van minstens 25 cm lang. Met de opbrengst kunnen we lotgenoten die het financieel moeilijk hebben € 200 geven voor de aankoop van een pruik, bovenop de € 180 waarop ze recht hebben via de mutualiteit.”

Heidi benadrukt: “Het onderwerp ligt ons dus na aan het hart. We zijn dan ook heel blij dat we samen met Carolien de tentoonstelling naar België kunnen halen. Ze portretteert de vrouwen heel krachtig op een heel kwetsbaar moment.”

Andere blik

 “Als je haar wegvalt, wordt een andere schoonheid zichtbaar”, vindt Carolien. “Andere dingen gaan opvallen: mooie jukbeenderen, vrolijke sproetjes, de vorm van de lippen, een blik in de ogen. Wat je ziet, zijn gezichten die zonder omlijsting van haar zowel kracht als vrouwelijkheid uitstralen.”

De tentoonstelling Bold is gratis toegankelijk van 15 juni tot 8 juli 2018 in de Sint-Niklaaskerk in Gent. Op donderdag 14 juni ben je om 19.30 u. van harte welkom op de officiële opening. Inschrijven kan via joke@think-pink.be.

Over Carolien Sikkenk

Carolien is professioneel fotograaf. Haar talent ligt in mensen fotograferen in diverse settings, van portret en reportage tot mode-, promotie- of concertfotografie. Haar werk wordt o.a. gebruikt in campagnes en als promotiefoto’s voor artiesten, magazines, non-gouvernementele organisaties, merken en organisaties. Daarnaast exposeert ze nationaal en internationaal.

THINK PINK vraagt aandacht voor borstkanker en financiert wetenschappelijk onderzoek dat de meest voorkomende kanker bij vrouwen bestrijdt

Think Pink heeft vier duidelijke doelstellingen: informeren, sensibiliseren, wetenschappelijk onderzoek financieren en zorg- en nazorgprojecten ondersteunen. Die doelstellingen maakt Think Pink waar via drie fondsen. Zo helpt het Geef om Haar Fonds vrouwen bij de aankoop van een pruik. Met een klein gebaar of extra steun wil het Share your Care Fonds van Think Pink het leven met of na borstkanker makkelijker maken, in en buiten borstklinieken. En het SMART Fonds van Think Pink financiert wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe methodes voor opsporing, behandeling en nazorg van borstkanker in België.

Contacteer ons
Over Square Egg Communications BVBA

What Square Egg Communications stands for? We think out of the box and take nothing for granted. Because an egg is never square. We know that, you know that... Unless…

Now let's cut the crap and get on it. No nonsense, no bullshit. Square and fair.
We believe in facts. What you see is what you get... 
We will always do more, never less... 
Trust us...Tell us your plans, let's sit together and make them happen!

Square Egg Communications BVBA
Heidegrond 42
9080 Lochristi