Ludwig Meyer GmbH & Co. KG en stadsreiniging Berlijn winnen  Eco Performance Award 2016*

Ludwig Meyer GmbH & Co. KG en stadsreiniging Berlijn winnen Eco Performance Award 2016*

Ere-onderscheiding Eco Honor Award voor eerste maal toegekend aan Deutsche Post DHL voor Streetscooter concept / Berger Logistik GmbH valt met nominatie eer te beurt

Donderdag 6 oktober 2016 — De vakjury, bestaande uit vooraanstaande branchevertegenwoordigers, heeft zich ondertussen voor de negende keer uitgesproken. Zopas is de felbegeerde Eco Performance Award, gecreëerd door o.a. DKV, in het Peppermint Pavillon in Hannover toegekend aan ondernemingen die een voortrekkersrol spelen op gebied van duurzaamheid. In de categorie kleine en middelgrote ondernemingen wist Ludwig Meyer GmbH & Co. KG de vakjury te overtuigen. Bij de grote ondernemingen kwam de stadsreiniging van Berlijn als beste uit de bus. Ook werd voor de eerste maal de Eco Honor Award uitgereikt, een aparte onderscheiding, bestemd voor bijzondere, innovatieve en duurzame oplossingen voor speciale uitdagingen buiten het kader van de logistiek. De onderscheiding ging dit jaar naar Deutsche Post DHL met zijn ‘Streetscooter’ project. Verder genomineerd was Berger Logistik. 

*De Eco Performance Award is door DKV Euro Service en zijn premium partners Knorr Bremse en PTV Group als onafhankelijk keurmerk in het leven geroepen.

Ludwig Meyer GmbH & Co. KG: voorlopers op gebied van e-mobiliteit

In de categorie kleine en middelgrote ondernemingen werd Ludwig Meyer GmbH & Co. KG op grond van zijn voortrekkersrol op gebied van elektromobiliteit en het gebruik van aardgastrucks met de prijs onderscheiden. Het bedrijf is gespecialiseerd in contractlogistiek en klimaattransport van levensmiddelen over merendeels korte afstanden. In het kader van een referentieproject leveren twee e-trucks hier al ruim een jaar exclusief aan afnemers Lidl en Rewe. Bovendien maakt men al sinds 2009 gebruik van milieubesparende voertuigen op aardgas (CNG) en hybride voertuigen, waarmee het bedrijf indertijd eerste was. Verder draagt het fleet management systeem van Ludwig Meyer bij aan brandstofbesparing, minder slijtage en dus bescherming van het milieu. Via telematica ontvangt het bedrijf tal van parameters met gegevens die vervolgens voor de interne chauffeursopleiding worden aangewend. Dit alles verhoogt de efficiency en is van groot belang voor het milieu.

Milieubesparend biogasconcept stadsreiniging Berlijn

Winnaar in de categorie grote ondernemingen werd dit jaar de stadsreiniging van Berlijn. ‘Berliner Stadtreinigung’ richt zich op distributie van stukgoederen en groupagetransport. Circa de helft van alle voertuigen tankt klimaatneutraal biogas, wat op jaarbasis zo’n 2,5 miljoen liter diesel bespaart. Gasvoertuigen zijn aanmerkelijk stiller en produceren geen fijnstof. Bovendien worden de vergistingsresten die bij de productie van biogas vrijkomen als mesthumus in de landbouw toegepast. Het bedrijf gebruikt een ander deel van zijn biomethaan voor een warmtekrachtcentrale waarmee stroom en warmte wordt opgewekt. In totaal levert dit een reductie op van zo’n 9.000 ton CO2-uitstoot per jaar. Dit alles heeft Berliner Stadtreinigung een voorbeeldfunctie binnen de hele sector opgeleverd.

Deutsche Post DHL: tot en met de laatste mijl emissievrij

In 2016 is voor het eerst de ‘Eco Honor Award’ uitgereikt. Deze speciale onderscheiding gaat naar een onderneming die qua concept in essentie niet bij de klassieke logistiek kan worden ingedeeld, maar die wél grote innovatieve kracht ten toon spreidt. In dit geval ging het om het team van Deutsche Post DHL met zijn ‘Streetscooter’ project. Het ontving de Eco Honor Award op grond van zijn voortrekkersfunctie op gebied van compleet emissievrije verzorgingsconcepten ‘tot op de laatste mijl’. De nieuwe opzet voor een productierijpe serie voordelige e-voertuigen en innovatieve blik op het hele thema voertuigontwikkeling werd door de vakjury toegejuicht.

De uitreiking van de Eco Performance Award 2016 vormt tevens het startschot voor de komende aanmeldingsfase. Geïnteresseerde bedrijven kunnen tussen nu en 31 januari 2017 beknopte, eerste aanmelding doen voor de Eco Performance Award 2017 op http://www.eco-performance-award.com/jetzt-bewerben.html. Deze zal in het kader van transportbeurs Transport Logistic op 8 mei 2017 in München worden uitgereikt. 

Eco Performance Award 2016 (Ludwig Meyer GmbH + Co. KG, categorie kleine en middelgrote ondernemingen) <br/>Dr. Alexander Hufnagl (DKV Euro Service), Matthias Strehl (Ludwig Meyer GmbH & Co. KG), Prof. Wolfgang Stölzle (juryvoorzitter Eco Performance Award) en presentatrice Gaby Papenburg. (Foto DKV)
De genomineerden (Berger Logistik GmbH, genomineerd voor de Eco Performance Award) <br/>Voor eindronde genomineerd: Markus Ley (directeur), Alina Jäger (product management assistant) en fleet manager Alois Schrettl van Berger Logistik GmbH. (Foto DKV)
Eco Honor Award (Deutsche Post DHL, speciale onderscheiding)<br/>Dr. Alexander Hufnagl (DKV Euro Service), Win Neidlinger (Streetscooter), Achim Jüchter (Deutsche Post DHL), Prof. Wolfgang Stölzle (juryvoorzitter Eco Performance Award) en presentatrice Gaby Papenburg. (Foto DKV)
Eco Performance Award 2016 (stadsreinigingsbedrijven Berlijn, categorie grote ondernemingen)<br/>Dr. Alexander Hufnagl (DKV Euro Service), Wolfgang Wüllhorst, Wilhelm Winkelmann (beide stadsreiniging Berlijn), Prof. Wolfgang Stölzle (juryvoorzitter Eco Performance Award) en presentatrice Gaby Papenburg. (Foto DKV)

Contacteer ons

Sandra Van Hauwaert

Square Egg BVBA