PERSUITNODIGING: Na kanker samen over de eindmeet van de Zwintriathlon

PERSUITNODIGING: Na kanker samen over de eindmeet van de Zwintriathlon

1 km zwemmen, 45 km fietsen en 10 km lopen

Vrijdag 22 januari 2016 — Hoe bereid je je na een kankerbehandeling het best voor op een sportuitdaging van formaat? En hoe belangrijk is steun van je omgeving? Op deze en andere vragen zoekt Tria-GO! een antwoord. We nodigen u uit om zaterdag 23 januari in zwembad de Meerminnen in Beveren kennis te maken met de deelnemers en organisatie van dit unieke en vernieuwende onderzoeksproject van UZA, de nationale borstkankercampagne Think-Pink en AZ Monica. Twaalf deelnemers verleggen samen met hun buddy’s, peters en meters (sportieve) grenzen. Hun doel: op 7 september met het hele team de eindmeet halen van de Zwintriathlon.

Op zoek naar optimale duurtraining en haar effecten

De 9 borstkankerpatiënten en 3 patiënten met andere vormen van kanker rondden hun behandeling 1 tot 3 jaar geleden af. Maar leren leven met kanker stopt niet na de behandeling. Onderwerpen zoals wat het betekent om opnieuw fysieke prestaties te leveren en re-integratie in het dagelijkse leven vragen meer aandacht.

Met Tria-GO! willen onderzoekers nagaan welke invloed duursport heeft op het mentale welzijn en de fysieke fitheid van lotgenoten. Ook het sociale luik nemen ze onder de loep. Het trainingstraject biedt inzicht in optimale revalidatiemogelijkheden en de beste aanpak om na een kankerbehandeling een sportieve krachttoer neer te zetten.

Omkaderd door een topteam

Het is een prestatie waar heel wat voorbereiding aan vooraf gaat. Daarvoor kunnen de deelnemers 9 maanden lang rekenen op professionele, multidisciplinaire omkadering: een erkende triatlontrainer met Olympische coachervaring, een kinesitherapeut, medici van het UZA, een psycholoog en een diëtist. Ook enkele professoren en diensthoofden van het UZA nemen als peter of meter van a tot z deel aan het trainingstraject, om aan den lijve te ondervinden wat de uitdaging precies inhoudt.

Steun uit eigen omgeving

Naast professionele begeleiding kunnen de lotgenoten ook rekenen op een vertrouwenspersoon die mee traint: een vriend(in) of familie die tijdens de behandeling een rots in de branding bleek. De onderzoekers willen daarmee nagaan hoe belangrijk die steun is voor zo’n prestatie.

Programma Kick-off training Tria-GO!

Datum: 23 januari 2016

Plaats: S+R De Meerminnen zwembad (Pastoor Steenssensstraat 108a in Beveren )

9.30 u.: Ontvangst

9.45 u.: Persmoment

Een korte toelichting van coach Rudi Frankinouille en mogelijkheid om deelnemers en organisatie te interviewen.

10.30 – 11.30 u.: Zwemtraining (mogelijkheden tot beelden nemen)

Lunchpauze en bijkomende toelichting voor deelnemers

16 – 17 u.: Loop-/stabilisatietraining (mogelijkheden tot beelden nemen)

Contacteer ons

Evita Bonné

woordvoerster UZA - Universitair Ziekenhuis Antwerpen