Roze weekend in Antwerpen op 24 én 25 september

Roze weekend in Antwerpen op 24 én 25 september

De strijd tegen borstkanker strijkt dit weekend neer in de grootste stad van Vlaanderen

Woensdag 21 september 2016 — Voor het achtste jaar op rij kleurt Antwerpen roze, net voor oktober = borstkankermaand. Vzw Think-Pink organiseert er op zondag 25 september opnieuw de Race for the Cure, het grootste loop- en wandelevenement wereldwijd in de strijd tegen borstkanker. Nieuw is dat de nationale borstkankercampagne al een dag eerder de deuren opent op de Gedempte Zuiderdokken voor de allereerste Gezondheidsdag. Die verenigt de belangrijkste Antwerpse gezondheidsspelers.

Op het programma van de Gezondheidsdag: gezond eten, gezond sporten en gezond leven. Daarvoor slaan Think-Pink en Logo Antwerpen, Stad Antwerpen en CVKO de handen in elkaar. “Zo willen we vrouwen bewust maken van het belang van een goede gezondheid,” legt voorzitster Heidi Vansevenant uit.

Gezondheid centraal

In het gratis Gezondheidsdorp vinden bezoekers informatie, onderzoeken, demonstraties en animaties.

  • In de Food Zone staat gezonde voeding centraal. Je kunt kookdemonstraties bijwonen bij o.a. Jeroen De Pauw en Madam Bakster. Diëtisten geven antwoord op je specifieke vragen. Je leert er ook hoe je gezond inkopen doet.
  • De Sport Zone staat volledig in het teken van beweging. Op het centrale podium worden, in samenwerking met stad Antwerpen, sportinitiaties gegeven.
  • De Health Zone is dan weer gericht op alle andere mogelijke aspecten van gezondheid. Je vindt er Logo Antwerpen, de dienst Gezondheid van Stad Antwerpen, het Centrum voor Kankeropsporing en de Antwerpse ziekenhuizen. Je ontdekt meer over bevolkingsonderzoeken, geestelijke gezondheid of stoppen met roken, maakt een wandeling door de opblaasbare darm van vzw Stop Darmkanker enzovoort.

Inschrijven voor de gratis Gezondheidsdag hoeft niet. Het evenement, dat plaatsvindt van 10 tot 17 u., richt zich tot vrouwen, maar ook mannen zijn welkom. Voor de allerkleinsten is kinderopvang voorzien.

Het grootste evenement voor het goede doel in België

De Race for the Cure (RftC) is in de eerste plaats een loop- en wandelevenement dat lotgenoten, familie en vrienden samenbrengt in de strijd tegen borstkanker. Naast de Antwerpse RftC op zondag 25 september organiseert Think-Pink elk jaar ook een editie van de RftC in Brussel en in Namen. De eerste RftC werd georganiseerd in Dallas in 1983. Dertig jaar later nemen wereldwijd elk jaar anderhalf miljoen mensen deel in meer dan honderd steden. En overal ter wereld staat de RftC garant voor hetzelfde indrukwekkende beeld: lotgenoten een roze T-shirt, omringd door hun entourage in een wit T-shirt.

Dit jaar verwacht de Belgische vzw in Antwerpen 6.000 deelnemers, waarvan 700 lotgenotes. 1.500 deelnemers genieten bovendien van een heerlijk gezonde Delhaize-biobrunch. Inschrijven voor de RftC kan nog op zondag 25 september vanaf 9 u.

Paardenstaarten voor het goede doel

Tijdens de RftC organiseert de nationale borstkankercampagne ook een knipmoment. “We zamelen het hele jaar door staarten in voor het Geef om Haar Fonds. Met de opbrengst steunen we lotgenoten die het financieel moeilijk hebben bij de aankoop van een pruik. Hoe meer staarten we op 25 september knippen, hoe groter de steun voor lotgenoten met een beperkt inkomen”, vertelt Think-Pinkoprichter en voorzitter Heidi Vansevenant.

Het principe is eenvoudig: laat je haar knippen op 25 september tussen 9.30 en 16 u. op de Gedempte Zuiderdokken. Alle knipvoorwaarden vind je op think-pink.be/geefomhaar. Maak vooraf een afspraak via info@geefomhaar.be met een professionele Think-Pinkkapper, die je een nieuwe snit bezorgt.

De Race for the Cure en de Gezondheidsdag vinden plaats op de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen.