Test kan borstkankerpatiënten chemotherapie besparen

Test kan borstkankerpatiënten chemotherapie besparen

Goed nieuws: minder vrouwen met borstkanker hebben chemotherapie nodig, bewijst een gloednieuwe studie die vandaag voorgesteld is op een Amerikaans congres. Een moleculaire test kan namelijk uitwijzen hoe hoog je risico op herval is. De studie uit de VS bewijst dat alleen wie een hoog risico op herval heeft, baat heeft bij chemotherapie.

Het gaat om vrouwen die hormoongevoelige en HER2-negatieve borstkanker hebben zonder uitzaaiingen in de lymfeklieren, het meest voorkomende borstkankertype. Vooral vrouwen ouder dan 50 kan dankzij dit type test chemotherapie bespaard blijven.

Oproep: betaal MammaPrint terug

De test, waartoe de MammaPrint behoort, wordt in ons land niet terugbetaald. Onlangs gaf het Kenniscentrum zelfs negatief advies hiervoor. Een van de aangehaalde redenen is gebaseerd op een onderschatting van wat een chemotherapiebehandeling in totaal kost ten opzichte van de prijs van een MammaPrint-onderzoek: € 3.000. Nochtans pleiten Belgische borstkankerspecialisten en de nationale borstkankerorganisatie Think Pink er al lang voor dat dat wel het geval zou zijn.

Recent verenigde Think Pink borstkankerdeskundigen uit het hele land in een uniek rondetafelgesprek. Doel was om samen de topprioriteiten voor de komende jaren te bepalen in de strijd tegen borstkanker. Bovenaan de lijst prijkt ook de terugbetaling van de MammaPrint, een test die veel lotgenoten het leed van een onnodige chemotherapiebehandeling kan besparen.

We roepen minister van Volksgezondheid Maggie De Block dan ook op om de MammaPrint-test voor alle betrokken lotgenoten systematisch terug te betalen. Zo kunnen we samen lotgenoten voor wie chemotherapie geen nut heeft de nadelen van een toxische behandeling besparen.

Contacteer ons
Over Square Egg Communications BVBA

What Square Egg Communications stands for? We think out of the box and take nothing for granted. Because an egg is never square. We know that, you know that... Unless…

Now let's cut the crap and get on it. No nonsense, no bullshit. Square and fair.
We believe in facts. What you see is what you get... 
We will always do more, never less... 
Trust us...Tell us your plans, let's sit together and make them happen!

Square Egg Communications BVBA
Heidegrond 42
9080 Lochristi