Think Pink Europe boven de doopvont in het Europees Parlement

Think Pink Europe boven de doopvont in het Europees Parlement

Think-Pink geeft borstkanker voortaan ook op Europees niveau geen kans. Omdat borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker blijft bij vrouwen in Europa en zo 1 vrouw op 8 treft, slaan 5 borstkankercampagnes uit België, Italië, Griekenland, Roemenië en Bosnië-Herzegovina de handen in elkaar. Samen stelden ze vandaag Think Pink Europe voor in het Europees Parlement. De nieuwe vzw voert momenteel gesprekken met heel wat Europese organisaties en borstklinieken om zich aan te sluiten.

De 5 stichtende organisaties vonden elkaar dankzij de Race for the Cure®, het grootste sportieve evenement wereldwijd in de strijd tegen borstkanker. Die werd voor het eerst georganiseerd in 1983 in het Amerikaanse Dallas door de borstkankercampagne Susan G. Komen. Het evenement stak bijna 20 jaar geleden de oceaan over en streek neer in Rome, waar nog steeds de grootste Race for the Cure® ter wereld plaatsvindt met 67.000 deelnemers. Vandaag vormen ook Brussel, Antwerpen, Namen, Bari, Bologna, Brescia, Athene, Boekarest en Sarajevo het decor voor een Race for the Cure®.

Samenwerking over de grenzen heen

De organisatie is in handen van Susan G. Komen Italia (Italië), Alma Zois (Griekenland), Fundatia Renasterea (Roemenië), « Zajedno Smo Jedno » (Bosnië-Herzegovina) en Think-Pink (België). De vijf organisaties wisselden al een tweetal jaar informatie en best practices uit.

“Nu is het tijd om die samenwerking te verdiepen onder een eigen koepel: Think Pink Europe. We zijn trots dat we mee aan de wieg staan. Samenwerking zit in het DNA van Think-Pink. Met deze stap maken we meer dan ooit werk van samenwerking over de grenzen heen”, vertelt Jürgen Vanpraet, die Think-Pink vertegenwoordigt in Think Pink Europe en als managing director zal optreden.

Een versnelling hoger in de strijd tegen borstkanker

Hij gaat verder: “Think Pink Europe wil zowel voor zorg als onderzoek beter en sneller informatie uitwisselen om de strijd tegen borstkanker ook op Europees niveau te voeren. Daarom is het zo belangrijk dat Think Pink Europe gerund wordt vanuit Brussel, in het hart van Europa.”

De Roemeense Mihaela Geoana, voorzitter van Think Pink Europe, onderstreept dat er nog veel werk aan de winkel is. “Europa wist op veel vlakken al belangrijke vooruitgang te boeken. Maar op het vlak van gezondheid blijven de verschillen te groot. In bepaalde Europese landen hebben vrouwen tot 20% minder kans om borstkanker te overleven. Vrouwen overleven of sterven dus vandaag in 2018 afhankelijk van waar in Europa ze leven. Think Pink Europe moet benadrukken hoe belangrijk het is om goede zorgmethodes sneller uit te wisselen, en mee aan de kar trekken om hier verandering in te brengen.”

Professor Riccardo Masetti (Italië) en Nela Hasic (Bosnië-Herzegovina) treden op als vicevoorzitters. Professor Alberto Costa neemt de rol van ambassadeur op zich. Christiana Mitsi (Griekenland) vervolledigt de raad van bestuur. Bovendien is de nieuwe organisatie al in gesprek met organisaties uit andere Europese landen om de krachten te bundelen.

One Day, One Race

Een eerste gezamenlijke project dat al in de steigers staat, is de organisatie van alle Europese Races for the Cure® op dezelfde dag. Zo wil Think Pink Europe straks meer dan 500.000 lotgenoten en sympathisanten op sportieve wijze verenigen als solidair signaal tegen borstkanker.

“Als we in 2019 het grootste sportevenement ooit kunnen organiseren, is dat een ongelooflijk sterk signaal voor lotgenoten”, besluit Jürgen Vanpraet.

Alles over Think Pink Europe vind je op thinkpinkeurope.org.

Contacteer ons
Over Square Egg Communications BVBA

What Square Egg Communications stands for? We think out of the box and take nothing for granted. Because an egg is never square. We know that, you know that... Unless…

Now let's cut the crap and get on it. No nonsense, no bullshit. Square and fair.
We believe in facts. What you see is what you get... 
We will always do more, never less... 
Trust us...Tell us your plans, let's sit together and make them happen!

Square Egg Communications BVBA
Heidegrond 42
9080 Lochristi