Vanaf september nemen ochtendfiles fenomenaal toe  in centrumsteden

Vanaf september nemen ochtendfiles fenomenaal toe in centrumsteden

Woensdag 31 augustus 2016 — Op basis van concrete filecijfers uit 2015 komt TomTom met nieuwe file-inzichten, aan de vooravond van het nieuwe schooljaar. Het verkeer van augustus en september 2015 werd onder de loep genomen met enkele opvallende resultaten voor vier centrumsteden: Brussel, Antwerpen, Gent en Luik.

Ochtendfiles x4 in Brussel
In Brussel nemen de files tijdens de ochtendspits (tussen 8 en 9u) drastisch toe. Een vergelijking tussen augustus en september leert ons dat de ochtendspits tot 4 keer erger is in september. Uit TomTom statistieken blijkt dat augustus nog een gemiddelde totale filelengte van 34,41 km per ochtendspits kent. In september zien we een gemiddelde van 142,59 km. De avondspits (van 17 tot 18 uur) daarentegen stijgt minder drastisch, van een gemiddelde totale filelengte van 70,48 km naar 101,65 km in september.

Ochtendfiles x6 in Antwerpen
In Antwerpen nemen de ochtendfiles meer dan 6 keer toe, van een gemiddelde totale filelengte van 12,81 km per ochtendspits in augustus naar 79,43 km in september. Ook de avondfiles stegen maar dan wel veel minder drastisch, van een gemiddelde totale filelengte van 59,59 km per avondspits in augustus naar 70,86 km in september.

Ochtendfiles x7 in Gent
De ochtendfiles in Gent waren vrij laag in augustus. TomTom zag een gemiddelde totale filelengte van slechts 3,81 km per ochtend. Maar in september ging dat cijfer sterk de lucht in, tot bijna een zevenvoud! De gemiddelde totale filelengte per ochtendspits in september was 26,10 km. Wat de avondspits betreft, stegen de files nauwelijks, van een gemiddelde totale filelengte van 24,57km per avondspits in augustus naar 25,46 km in september.  

Ochtendfiles x3 in Luik
Een vergelijking van filecijfers tussen augustus en september leert ons dat de Luikse ochtendspits driemaal toeneemt. TomTom zag een gemiddelde totale filelengte van 10,12 km per ochtendspits in augustus. In september was dit gemiddeld 32,56 km per ochtend. De avondspits ging van een gemiddelde totale filelengte van 24,94 km per avondspits in augustus naar 43,39 in september.

TomTom Traffic
Om de ‘Back2School’ en ‘Back2Work’ files te vermijden en sneller op de plaats van bestemming te kome, kunnen automobilisten gebruik maken van de real-time verkeersinformatie van TomTom. Dit kan zowel via de verschillende TomTom Go-navigatiesystemen met real-time verkeersinformatie, als via de online routeplanner op www.routes.tomtom.com. TomTom Traffic waarschuwt direct voor files op het moment dat deze ontstaan en biedt de snelste alternatieve route aan.

Kijk voor meer informatie over TomTom Traffic op http://www.tomtom.com/nl_be/drive/tomtom-traffic/

De online routeplanner is trouwens een handig hulpmiddel om de lokale verkeersopstoppingen op de eerste schooldag en de meer filegevoelige dagen erna zo snel als mogelijk door te komen.

Contacteer ons

Sandra Van Hauwaert

Square Egg BVBA