Veilig Snapchat-gebruik in drie stappen

Veilig Snapchat-gebruik in drie stappen

Donderdag 8 september 2016 — Snapchat is in korte tijd uitgegroeid tot een zeer populaire app met de jonge(re) generatie als voornaamste gebruiker. Het succes is te danken aan de kortstondige inhoud: gebruikers sturen foto's en video's (‘Snaps’) bedoeld om snel bekeken te worden. De app ondersteunt eenvoudige tekst chats overigens ook. Snapchat was ooit vrij kaal van opzet met een minimalistische interface en weinig instructieve ondersteuning. Maar de app heeft zich sterk ontwikkeld. Hierdoor zijn nu onder andere meer opties om gebruikers controle over hun veiligheid en privacy te geven. 

De drie belangrijkste beveiligingstips voor fervente of nieuwe Snapchat-gebruikers:

Deel Snaps en Stories alleen met vrienden

Snapchat stelt een account standaard in met ‘friends-only’: alleen personen die je als vriend hebt toegevoegd (en andersom) kun je Snaps sturen. Houd dit zo, zodat je altijd weet wie jou video’s en foto’s bekijken. Wijzig daarom de instellingen niet naar 'iedereen', omdat dan iedereen met een Snapchat-account jouw verhalen kan lezen.

Wil je niet dat het permanent wordt, Chat of Snap het dan niet

In theorie verloopt de Snapchat-inhoud na een bepaalde tijd; daarnaast moet Snapchat je op de hoogte als iemand een screenshot van jouw Snaps of Chats maakt. Maar laat je er niet van weerhouden om alert te blijven! Er zijn vele foefjes en third party apps die Snapchat ‘bypassen’, of dat anderen met hun telefoon een video / foto van jouw filmpje maken. In 2014 lekte SnapSaved meer dan 200.000 opgeslagen Snaps wat later bekend werd als 'Snappening’. Terwijl Snapchat-voorwaarden het gebruik van apps van derden verbieden, zegt dat niet per se dat anderen stoppen met het gebruik ervan.

Maak een uniek/sterk wachtwoord (en deel dit niet)

Sites en apps worden gehackt. Wanneer je hetzelfde wachtwoord voor al je apps gebruikt, zou een hacker toegang kunnen krijgen tot al jouw diensten. Maak het hackers zo moeilijk mogelijk: gebruik een sterk en uniek wachtwoord en zorg ervoor dat je de enige bent die dit account gebruikt! Wanneer je onbetrouwbaar gedrag van vrienden op Snapchat ziet, is het mogelijk dan hun account is gehackt. Laat het hen dan offline weten en adviseer hun het wachtwoord te wijzigen.

Contacteer ons

Sandra Van Hauwaert

Square Egg BVBA