Wereldwijd onderzoek: Commerciële transparantie stimuleert bedrijfssucces

Wereldwijd onderzoek: Commerciële transparantie stimuleert bedrijfssucces

• Zowel ethische als economische overwegingen zijn belangrijkste factoren voor evaluatie leveranciers • Visible commerce is moeilijk te bereiken wanneer 25% van de bedrijven in het donker tast voor wat betreft de manier waarop leveranciers werken; 60% ziet een gebrek aan transparantie bij inkoop als een aanzienlijk risico

Een studie uitgevoerd door Harvard Business Review Analytic Services (HBRAS) in opdracht van Basware, identificeert een duidelijk verband tussen commercieel succes en de zichtbaarheid van de manier waarop leveranciers werken. Naast het belang van ethische overwegingen blijven de meest voorkomende factoren voor het evalueren van leveranciers economisch. 60% van de respondenten noemt 'waar voor uw geld' en 54% noemt 'kostenbesparingen' als hun belangrijkste criteria. Succesvolle bedrijven maken bijna twee keer zoveel kans effectief te zijn bij het evalueren van leveranciers.

Negen op tien van de 779 zakenmensen die zijn geïnterviewd voor het rapport geloven dat een cultuur van transparantie essentieel is om de betrokkenheid van medewerkers te vergroten en processen te vereenvoudigen. De meerderheid (59%) verwacht dat hun financiële en boekhoudkundige takken die cultuur van transparantie zullen aansturen, terwijl een derde (36%) operationele besparingen van meer dan 10% toekent aan visible commerce. 40% van de bedrijven wil graag meer doen om ethische beste praktijken bij leveranciers te waarborgen.

Dany De Budt, country manager van Basware: “Dat zoveel organisaties het vermogen missen om effectief te controleren met wie ze zaken doen, is een belangrijke reden tot bezorgdheid. Chief Executives hebben gelijk dat ze zich zorgen maken over de reputatie en commerciële implicaties van blinde vlekken in hun supply chain. Dit rapport constateert dat zichtbaarheid van de geld-, goederen- en dienstenstroom een bepalend kenmerk is van succesvolle bedrijven. Dit betekent verantwoordelijkheid nemen voor niet alleen de kwaliteit van goederen en diensten, maar ook voor de manier waarop ze worden geproduceerd. We definiëren dit als visible commerce - met volledige transparantie waarmee u betere, meer verantwoorde beslissingen kunt nemen.”

Veel organisaties missen transparantie in hun toeleveringsketens, waarbij de meerderheid van de ondervraagden (60%) waarschuwt dat een slechte zichtbaarheid met wie ze zakendoen een belangrijk risico is. Bijna een kwart (24%) geeft toe dat ze de bedrijfsvoering van leveranciers niet effectief evalueren, waarbij 45% aangeeft dat handmatige processen een belangrijke oorzaak van onvolledige gegevensinvoer zijn.

Guillaume Roels, voorzitter van Global Technology and Innovation bij INSEAD, die werd geïnterviewd voor het rapport geeft aan: “We moeten verder gaan dan de mentaliteit van silo's. Veel organisaties proberen alleen voor hun bedrijf te optimaliseren, maar ze zien niet de hele value chain. Bedrijven concurreren echt op supply chain-niveau. Ze moeten manieren vinden om de besparingen te realiseren en de voordelen te delen met hun supply chain-partners. Maar transparantie is niet gratis; je moet er hard voor werken.”

Terwijl leidinggevenden de financiële en boekhoudkundige takken van hun ondernemingen als sleutel tot transparantie beschouwen, wijzen zij op technische, organisatorische en culturele belemmeringen om de voordelen van die openheid volledig te realiseren. 44% procent zegt dat ze de tools en technologie missen om hun leveranciers te evalueren en te controleren. Het is ronduit alarmerend dat bijna een kwart (23%) van de respondenten aangaf dat geen van hun leveranciers elektronisch is aangesloten op hun purchase-to-pay-systeem.

Contacteer ons
Sandra Van Hauwaert
Sandra Van Hauwaert PR Consultant, Square Egg Communications
Sandra Van Hauwaert
Sandra Van Hauwaert PR Consultant, Square Egg Communications
Over Square Egg Communications BVBA

What Square Egg Communications stands for? We think out of the box and take nothing for granted. Because an egg is never square. We know that, you know that... Unless…

Now let's cut the crap and get on it. No nonsense, no bullshit. Square and fair.
We believe in facts. What you see is what you get... 
We will always do more, never less... 
Trust us...Tell us your plans, let's sit together and make them happen!

Square Egg Communications BVBA
Heidegrond 42
9080 Lochristi